Etika pakaian pramugari Malaysia sangat ‘jijik’ skirt pendek hingga nampak dalam

Pakaian Pramugari Malaysia sangat ‘jijik’ sampai Nampak Seluar Dalam.

KECOH Pakaian Pramugari Malaysia sangat ‘jijik’ sampai Nampak Seluar Dalam.
Pakaian Pramugari Malaysia sangat ‘jijik’ sampai Nampak Seluar Dalam.

Tengku Don Danial – Aku pernah naik Air Asia. Pernah gak nampak tek pramugari tu masa dia tunduk hidangkan makanan. Xsengaja. Serba salah pulak nak tegur. Nak ramas karang risau kena lempang dah macam takde Insurance la pulak!!!

Seorang doktor dilaporkan menulis surat kepada seorang senator di Malaysia dan meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap etika pemakaian pramugari sebuah syarikat penerbangan tempatan.

News.com.au mengatakan Dr June Robertson ‘jijik’ melihat pramugari syarikat penerbangan tersebut yang didakwanya terlalu pendek. Dia yang sering berulang-alik ke Malaysia menerangkan butiran beberapa kejadian secara teliti dalam surat tersebut.

“Ketika itu, saya berada di sebuah hotel berdekatan lapangan terbang. Saya ternampak pramugari dari sebuah penerbangan yang juga berada di situ, dan saya terkejut apabila melihat betapa pendek skirt yang dipakai mereka

“Saya boleh nampak seluar dalam seorang pramugari yang sedang membongkok di KLIA 2. Sangat teruk!” kata Robertson.

Dalam kejadian lain, blaus seorang pramugari didapati terbuka luas sehingga menampakkan buah dada semasa wanita tersebut menunduk untuk menyediakan makanan.

Gadis Berusia 26 Tahun Dirogol Beramai-Ramai Tanpa Belas Kasihan

Tiap kali menjelang Hari Valentine, macam2 cerita yang kita baca dan dengar. Ada yang sanggup menggadai maruah, ditangkap khalwat dan pelbagai lagi.

Hanya tinggal beberapa hari saja lagi seluruh pasangan di seantero dunia akan meraikan sambutan hari valentine. Jadi, aku rasa berminat nak post entry pasai kisah benar seorang remaja perempuan yang hilang dara di malam valentine.

Kisah ini aku ambil daripada sebuah majalah tempatan (Malaysia). Jom kita ikuti temubual eksklusif antara wartawan majalah tersebut bersama dengan remaja perempuan yang bernama Eima ini.

Sebelum I nak tanya dengan lebih lanjut pasal kejadian yang menimpa you ni, boleh tak you kenalkan diri you dulu? Biasalah, tak kenal maka tak cinta…

Hehehe… Gatai jugak you ni kan.. Nama I Eima, umur 26 tahun dan sekarang tinggal menyewa di Serdang. I asal Kedah.. Hmmm, ada apa2 lagi yang you nak tanya? You ni macam polislah pulak.. Seram I.. Hehehe..

Ish, polis apa ke bendanya! Kalau polis, dah lama I tangkap you ni..

Tangkap bawak pergi mana tu? Bawak pergi balai, ke bawak pergi tempat lain? Hehehe..

Hahaha.. No comment! Okeylah, berbalik kepada cerita asal kita tadi, sebenarnya you ada pengalaman pahit sempena Hari Valentine sebelum ni kan? Ceritalah sikit..

Yup, memang betul. Time tu I baru saja setahun menjejakkan kaki di KL. Kalau boleh I tak nak ingat lagi dengan peristiwa tu. Cukuplah dengan apa yang dah jadi.

Bukan maksud I nak suruh you imbas balik kenangan pahit yang menimpa diri you tu, tapi manalah tahu dengan cerita you ni dapat memberi kesedaran pada remaja2 kita yang sedang kemaruk sangat nak sambut valentine day ni. Sekurang-kurangnya mereka dapat beringat dan lebih berhati-hati dalam hal ni.

Okeylah, kalau macam tu biar I cerita kat you. Kisahnya macam ni, waktu tu I baru jer berhijrah ke KL ni. Niat I Cuma satu iaitu nak cari kerja. Masa mula2 datang tu, I duduk menumpang dengan kakak saudara di Selayang.

Dipendekkan cerita I pun dapatlah kerja kat sebuah pusat pakaian di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Mula2 kerja tu memanglah seronok. Tambah pulak kawan2 pun ramai. Habis kerja je kita orang akan merayau ramai2.

Pergi tengok wayanglah, pergi karaoke, pergi disko.. Pendek kata semua tempat kita orang masuk. Jadi, bila dah bebas macam tu, ramailah lelaki2 yang kita orang kenal. I pun tak ketinggalan berkenalan dengan seorang pemuda yang boleh dikategorikan sebagai hensem. Namanya Zamarul.

Jadi, bila dah kenal dengan dia ni, I selalu keluar berdua dengannya hinggakan I dah tak join dengan kawan2 tempat kerja lagi.

Okey, seterusnya?

Dua hari sebelum sambut hari valentine tu, boyfriend I janji nak buat surprise untuk I. Jadi, waktu tu I betul2 rasa teruja. Tak sabar rasanya tunggu hari valentine tu. Macam2 perkara bermain kat kepala I.

Dalam hati tak sabar nak tunggu surprise daripada si dia. Jadi bila tiba hari tu, kita orang jumpa di tempat biasa. Lepas makan dan bersiar-siar, boyfriend I ajak ikut dia balik ke rumah sewanya.

Mula2 I tolak sebab takut nanti kakak saudara I risau sebab I tak balik rumah. Tapi bagai nak rak dia ’ayat’ dan pujuk rayu I, sehinggalah akhirnya I mengalah juga.

Lagipun dia kata surprise yang dia nak kasi kat I tu ada kat rumah dia. Fikir punya fikir, akhinya I setuju ikut dia. Jadi, malam tu I pun overnite kat rumah sewa dia.

Lepas tu apa jadi?

Sampai je kat rumah sewa tu, terus dia bawa I ke bilik dia. Sebenarnya I pun malas nak lepak kat ruang tamu sebab mesti ramai member serumah dia yang balik lewat malam nanti.

Tak pasai2 dia orang fikir lain pulak. Sampai je kat bilik dia, terus I tanya apa surprise yang dia nak kasi kat I tu. Dia kata, releks dulu, kejap lagi dia akan kasi. I yang lurus bendul ni pun tunggulah kat dalam bilik tu.

Tak lama lepas tu, dia datang dan beri I segelas air. I yang tak tau apa2 ni pun teguklah air yang dia kasi tu. You tau tak apa yang jadi kat I?

Eh, dah you tak cerita manalah I tau..

Lepas minum air tu terus I tak sedar. I tak taulah apa benda yang dia campur kat dalam air tu. Yang I tau, bila I dah sedar, pakaian I semua dah takde, badan lemah dan seluruh sendi2 rasa sakit. Dalam hati I cakap, confirm aku dah kena rogol dengan mamat ni.

Tindakan you lepas tu?

I jadi blur. Tak tau nak buat apa. Bila I tanya kat dia, dia kata itulah surprise yang dia nak kasi. Tapi I percaya, rasanya bukan dia sorang je yang ’projek’ I malam tu.

Macam mana you tau pulak?

Sebab masa I keluar bilik tu, geng2 rumah dia semua tersengih-sengih beruk kat I. Lepas tu siap perli2 I cakap ”Barang baiklah, performance tip-toplah. Jadi, dari situ I boleh tangkap apa yang dia orang cakap tu.

You tak buat report polis ke?

Tak, sebab I tak nak malukan family I kat kampung. Lagipun, apa pulak kata kakak saudara I nanti. Dahla tumpang rumah dia, tiba2 pulak jadi hal macam ni. Lagipun I yang salah. Kalau I tak ikut dia malam tu, confirm I tak kena rogol.

Mungkin itu pengajaran bagi you. Nampaknya memang betullah dia buat surprise kat you malam tu. Jadi, tahun ni ada hati nak celebrate valentine lagi tak? Ataupun dah serik terus?

Hehehe.. entahlah,tak tau lagi. Lagipun sekarang ni I solo, takde boyfriend. So, nak celebrate valentine day dengan siapa? Dengan You ke? Hehehe..

Hahaha.. last sekali apa pesanan you kat pembaca2 yang sedang baca kisah you ni?

Ambillah kisah I ni sebagai iktibar. Fikir dulu kalau nak buat apa2 pun. Jangan nanti menangis berdarah pun dah tak guna. So, jagalah maruah anda semua. Jangan sesekali memalukan nama keluarga anda. Itu je kot..

SUMBER